Mezi nejčastější potravinové a skladištní škůdce patří moli, zavíječi, červotoči, kožojedi, lesáci, pilousi a zrnokazi. Škody způsobují zejména larvy, které žijí přímo v napadených substrátech (v potravinách, v látkách, kožešinách či peří – moli, kožojedi, kožešinožrouti, rušníci). Výskyt škůdců v objektu však prozradí zpravidla poletující dospělci.

Prevence výskytu:

  1. Vizuální kontrola při nákupu potravin,
  2. uskladnění potravin v uzavíratelných pevných obalech.

Hubení potravinových a skladištních škůdců:

  1. odstranění napadených substrátů,
  2. postřik reziduálním insekticidem (v el. zařízeních poprašem),
  3. případně prostorová aplikace insekticidního aerosolu

Vybráno z diskuse

Celkem 1 příspěvků
MOLI Helena 24.01.2024 13:48:00

Dobrý den, jak odstranit larvy molů ve sklepní koji /z uskladněných ořechů/ - sama /bednu odstraním/, příp. kolik stojí služba u Vás.
Děkuji.

Odpověď
Dobrý den,
larvy zavíječů paprikových (nejpravděpodobnější) budou v těch ořeších, kukly pak někde ve štěrbinách v okolí.
Dospělce lze zahubit insekticidním postřikem nebo aerosolem (dýmovnice nebo strojní generátor).
Kukel a larev se dá zbavit úklidem.
Cenu neumím říct, záleží na místě a velikosti sklepa. Můžete zavolat na tel. 603440970 a kolega Vás vyzpovídá a přibližnou cenu Vám řekne.
R. Kaluža
Celkem 1 příspěvků