Podrobnou biologii a morfologii štěnic naleznete zde.

Praktické rady pro nájemníky při výskytu štěnic, či podezření na něj

Nejčastější cesty osídlení bytu štěnicemi:

  • zavlečením s napadeným mobiliářem (nábytek, obrazy, hodiny atd.),
  • zavlečením v osobních zavazadlech (z hotelu, návštěvy u příbuzných atd.),
  • přelezením ze sousedního bytu (šachticemi, prostupy trubek UT, po chodbách, v letních měsících i po fasádě).

Příznaky výskytu štěnic v bytě:

  • poštípání na kůži (zejména hlava, krk, ruce, dolní části nohou),
  • trus štěnic (malé černé tečky) v okolí jejich hnízd na skrytých místech (zadní strana nábytku či obrazů, elektrické zásuvky atd.),
  • štěnice, lezoucí po zdi či nábytku ve dne, je příznakem masivního výskytu, neboť za normálních okolnosti se jedná o světloplachý hmyz!!!!

K vyhubení štěnic v objektu je nutný profesionální zásah za použití profesionálních přípravků – štěnice jsou hmyz extrémně odolný vůči působení běžně veřejnosti dostupných insekticidů!!!

(spreje z drogerie apod.).V domech a bytech, kde je aktivní přístup obyvatel (tzn. vyhledávaní hmyzu, zpřístupnění všech bytů, likvidace extrémně napadeného čalouněného nábytku) se vždy podaří tento hmyz úplně vyhubit nebo jeho výskyt významně omezit. V případě, že se však v domě vyskytuje nájemník, který nespolupracuje, stává se většinou zdrojem dalšího výskytu štěnic.

Dezinsekce štěnic se provádí minimálně ve dvou fázích, 1. zásah je nutno po 3-6 týdnech opakovat!!! Při nedodržení tohoto postupu dojde k po dočasném poklesu výskytu a následně

k opětovnému rozmnožení štěnic, jelikož současné insekticidy nehubí hmyz ve stádiu vajíčka.

Základní morfologie a biologie štěnice domácí (Cimex lectularius)

Dospělé štěnice mají oválné žlutohnědé nebo červenohnědé tělo (velikosti do 5 mm), nymfy štěnic jsou slámově zbarvené (velikost cca 1,3 mm). Tykadla mají čtyři články.¨Štěnice se živí pouze krví hostitele (platí i pro psy, kočky, králíky a ptáky jako domácí mazlíčky).

Štěnice jsou gregarický hmyz (tj. hmyz, který se sdružuje), proto ve vhodných úkrytech zakládá kolonie. Tyto kolonie jsou dobře dohledatelné podle tmavých výkalů štěnic a světlých vajíček, které se hromadí v jejich okolí. Při vyrušení (otřesy, ostřejší světlo, aplikace insekticidů) štěnice tyto kolonie opouštějí. Je to hmyz světloplachý, který se přes den skrývá tam, kam nedopadá denní světlo = např. místa nábytku a příslušenství bytu, která přiléhají ke zdi nebo k podlaze, úložné prostory a vnitřní konstrukce postelí atd.

Štěnice žijí 1 až 1,5 roku a dokáží dlouho hladovět. Jedna samička za jeden den naklade 10 až 12 vajíček, za celý život pak od 200 do 500 ks vajíček. Vývojový cyklus vajíčko- nymfa- dospělá štěnice trvá v závislosti na teplotě okolí 60 až 120 dnů. Nymfa prochází 5. stádii, každé z nich se musí nasát krve. Tento hmyz se živí výhradně krví hostitelů. Doba sání trvá 5-10 minut dle vývojového stádia a vyvolává dosti značné kožní reakce a vznik kopřivky.

U osob, které se s výskytem štěnic setkaly poprvé se typická kožní reakce objevuje se zpožděním, až po uběhlé imunizaci (alergizaci), která trvá cca 1 týden. Po této době se pak najednou během několika hodin objeví typické červené svědivé pupínky v každém místě sání. Intenzita kopřivky je tady závislá na celkovém počtu sání v průběhu celého týdne. Někteří lidé na bodání štěnic nereagují. U již imunizovaných osob se typická kožní reakce na místě sání objevuje do několika hodin. Vzhledem k výše popsaným příznakům (kopřivka), může být výskyt štěnic zpočátku nepozorován a výskyt kožních problémů není se štěnicemi vůbec spojován.

Štěnice dokáže v závislosti na teplotě okolí velmi dlouho hladovět, jsou známy případy, kdy štěnice hladověly i 250dní! Proto lze výskyt zaznamenat i v dlouho neobývaných bytech. Část oplodněných samic migruje a zakládá nové kolonie. Za noc je schopná migrující samice urazit až 50 m, spícího člověka umí aktivně vyhledat na 3 m.

Praktické rady pro nájemníky při výskytu štěnic či podezření na něj:

  1. Objeví- li se u vás příznaky kopřivky a dochází-li k jejich opakování, prohlédněte řádně nábytek, zejména postele a sedací soupravy, záhyby povlečení, matrací a čalounění, obložení zdí a stropů, tapety, rámy obrazů a zrcadel, poličky na zdech, podlahové lišty, průchody teplovodních a stoupačkových rozvodů, pelíšky domácích zvířat.
  2. V případě zjištěného výskytu štěnic oznamte tuto skutečnost ihned správě domu. Utajování výskytu a pokusy o jejich likvidaci volně neprofesionálními přípravky jsou zpravidla neúčinné, vedou k jejich dalšímu šíření a zamoření celého bytu a případně i bytů okolních. Štěnice jsou vysoce odolné proti účinným látkám většiny volně prodejných insekticidů.
  3. V mnoha případech bylo zjištěno, že zásahy v bytě se zjištěným výskytem jsou prováděny nedostatečně; některé firmy toto ošetření zvládnou za 10 minut. Je třeba si uvědomit, že v případě výskytu je nutno v bytě ošetřit prakticky vše - CELOPLOŠNĚ, včetně postelí, nábytku a práce v takovém bytě může (podle počtu nábytku a dalšího vybavení) trvat 1-3 hodiny. V bytech bez výskytu trvá ošetření 10 - 20 minut (tzv. bariérové ošetření).
  4. Po provedení ošetření se mohou štěnice (i nymfy) objevit ve větším množství - použité přípravky je mohou vydráždit z jejich úkrytů. Nicméně, jak je již dříve uvedeno, ze „zásoby" vajíček se dále líhnou nymfy, které sice rovněž koušou, ale nejsou pohlavně dospělé a nekladou vajíčka.
  5. Ošetření, při zjištěném výskytu, je nutno vždy minimálně 1x opakovat (za 3-6 týdnů), protože žádné přípravky nehubí vajíčka. I po druhém ošetření je třeba prostory bytu stále sledovat a v případě dalšího výskytu provést další ošetření. Současně je nutno průběžně kontrolovat možná místa výskytu - konstrukce postelí, sedací soupravy a místa okolo. Vzhledem k tomu, že se štěnice shlukují zpravidla v „koloniích", lze je vyhledat (s baterkou) - likvidaci pak provádět mechanicky (seškrábnout, setřít do ubrousku - spláchnout, spálit), chemicky (sprejem do mokra).
  6. Úspěšnost zásahu lze také ovlivnit zvýšeným vysáváním koberců a nábytku (poté ve vysavači vždy vyměnit sáček), oblečení a ložní prádlo doporučujeme vyprat na 60°C nebo vyvařit.

Vybráno z diskuse

Celkem 67 příspěvků
štěnice Vendula 12.12.2023 5:46:00

Dobrý den, bydlím v panelákovém domě, který má 13 pater. V 10. patře se v jednom bytě objevily štěnice. Postřik dělali v 9. a v 11. patře.
Je nutné dělat postřik, když bydlíme v 5. patře?
Děkuji předem za odpověď

Odpověď
Dobrý den,
automaticky určitě ne. Pokud není výskyt štěnic prokázán v některém ze sousedících bytů, není důvod postřik u Vás provádět.
R. Kaluža
Štenice Svitlana 16.11.2023 21:27:00

Dobrý den, zkusím zkráceně, moc prosím o váš názor i radu.
Začalo to štipanci u mě v červenci , nevěděla jsem o co jde , až jsme začali potkávat štěnice na sedačce v obýváku , bylo tam hlavní hnízdo . Obrátili jsme se na firmu,, našli i jen par v ložnici ,provedli postrik celého bytu ,, podruhé ani nechtěli dorazit ,ale pořad na sedačce jsme našli par malých jedinců , tu jsme nepoužívali ,, trvalo to měsíc, nakonec jsme ji vyhodili a nakonec nám znovu provedli postrik . Měsíc byl klid,, Jednoho dne jsem jednu objevila ve skříni na oblečení v ložnici, živá ale pomalá . Zhruba po měsíci jedna nalezena v předsíni u špinaveho prádla, asi týden na to zase hnízdo ale u syna v roštu postele / mel akurat na noze cosi rozškrabane , já po nálezu jen par štipancu. Zase byl udělán postrik stejnou firmou . Po týdnu nález v té samé skříni , jedna mrtvá druhá živá ale přičmouhla,, par dni na to u dcerky v postýlce jedna dost čilá velká, hnus (bylo to včera ).
Tak chci se zeptat kde se stala chyba ??
Prý to nejspíš léze od vedle , firma prý volala majiteli baráku,, zatím se nám neozval .
Zajímá mě co dělají ve skříni ? Za skříněmi bylo vystříkano též , na první pohled nikde nic. Oblečení jsem prohlizela , je nutné ho opravdu vyprat ? Na 60 tam skoro nic nemůžu vyprat / , vajíčka tam snad nemůžou byt ? Mám pocit ze už se je nezbavime ??
Děkuji pěkně předem za odpověď .

Odpověď
Dobrý den,
štěnice je nutné řešit i v okolních bytech - provést monitoring aby se vyloučila možnost migrace štěnic od sousedů. Majitel objektu to má povinnost řešit.
Prádlo opravdu doporučuji vše vyprat, když ne na 60°, tak na tolik, kolik můžete. Vajíčka tam opravdu mohou být.
Pokud to obojí proběhne, zopakujete dezinsekci a nepovede to k výsledku, může být problém v použitém přípravku, pečlivosti provedení nebo rezistenci štěnic.
Z našich zkušeností to lze vždy vyřešit, ale v případě složitých podmínek může být potřeba zásahů více než standardní 2. Jedním zásahem se problém nevyřeší nikdy.
R. Kaluža

Přenos štěnice Kristýna 10.11.2023 4:08:00

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Potkala jsem se s kamarádkou která si domu přinesla štěnice, když jsme se potkali měla za sebou první postřik bytu. Seděli jsme věděl sebe (ne úplně nalepené na sebe) asi cca 20 minut. A já od té doby mám strach že jsem si ty štěnice donesla domu. A zajímá mě je možné přenášet štěnice už když váš být prošel postřikem? A může štěnice přeskočit z člověka na člověka?

Odpověď
Dobrý den,
štěnice se tělesným kontaktem nepřenášejí. Migrují hlavně v zavazadlech a nábytku.
R. Kaluža
Koberec s vysokým vlasem Dana 04.11.2023 13:40:00

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je nutné vyhodit koberec s velmi vysokým vlasem, který byl ošetřen postřikem a nyní, po třech týdnech, bych ho dala chemicky vyčistit. Je záruka, můžeme-li vůbec použít toto slovo v případě štěnic, že koberec bude čistý? Moc děkuji

Odpověď
Dobrý den,
upřímně musím přiznat, že nemám zkušenosti s tím, jak takové čištění probíhá (teplota, použitá chemie). Každopádně bych doporučil navíc provést důkladné ošetření horkou párou - pokud možno i po okrajích ze spodní strany (pokud to materiál koberce a jeho rozměry umožňují).
Pak by to mělo být v pořádku:-)
R. Kaluža
Ratanový nábytek Test 27.09.2023 11:16:00

Dobry den, prosím, mám venku ve staré místnosti ratanové lehátko, které jsem si chtěla později dát do bytu. Bylo by možné, aby v něm byly štěnice? Žádné indicie zatím nemám, jen mě tato otázka napadla v souvislosti s přesunem do nového bytu, kam by mělo byt lehátko umístěno. Děkuji

Odpověď
Dobrý den,
nepředpokládám, že by se štěnice nacházely v lehátku, které není dlouhodobě používáno ke spánku. Štěnice musí pravidelně někde pít krev (četnost závisí na teplotě, při pokojové teplotě cca 2x týdně).
R. Kaluža
Skodlivost pripravku Anna 22.09.2023 8:34:00

Dobry den. Chci se zeptat jak moc skodi postrik na stenice psovi a kockam?Dekuji

Odpověď
Dobrý den,
kočky jsou citlivější než psi, ale obecně platí že by domácí zvířata neměla být doma minimálně do uschnutí přípravku, u některých přípravků je to 8 hodin po aplikaci.
Pak už žádná omezení nejsou.
R. Kaluža
Stenice a pes Simon 20.02.2023 22:10:00

Dobry den, kazdy den vodim sveho psa na hlidani po dobu co jsem v praci. Mam podezreni, ze v byte, ve kterem hlidani probiha se vyskytuji stenice. Jednou jsem v byte pri vyzvedavani rozmackl broucka plneho krve, vzhledem odpovidajici stenici. Ja se v byte nezdrzuji a pelisek ani jine prislusenstvi se neprenasi. Je i presto mozne, ze si stenice zavlecu k sobe domu? Dekuji za odpoved

Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobnost zavlečení štěnice domů na psovi je malá. Netroufnu si ji však úplně vyloučit, protože už jsem za svou praxi viděl několik různých hodně nepravděpodobných případů:)
R. Kaluža
stenice Lucie 21.07.2022 9:46:00

Dobry den, vcera jsme byli informovani, ze ve vedlejsim panelovem dome byl hlasen vyskyt stenic. Chtela bych se zeptat, jak velke je riziko, ze se stenice rozsiri i do okolnich domu. Nechci panikarit, ale nebyl by vhodny nejaky preventivni postrik? Nebo nyni staci casteji kontrolovat, zda se neobjevily i u nas v dome? Dekuji za odpoved.

Odpověď
Dobrý den,
pokud není Váš dům propojen se sousedním rozvody topení/vody/kanalizace na jednotlivých patrech (což je nepravděpodobné), je přenos štěnic velmi nepravděpodobný (musely by přelézt po fasádě a to se nestává). Mnohem pravděpodobnější je přenos migrací obyvatel, návštěvami přes noc nebo z hotelů.
Preventivní postřik je podle mě zbytečný, provedení monitoringu je v této situaci možné ale ne úplně nezbytné.

R. Kaluža
Stenice Eva 22.06.2022 9:52:00

Dobry den, objevila jsem doma pres den jednu stenici, ihned jsem kontaktovala deratizacni firmu. Dalsi den jsem nasla stenici na parapetu venku. Pote prijel deratizator. Nic neobjevil, tak udelal pouze preventivni postrik a dal monitory stenic. Po par dnech jsem v lapaci jednu stenici objevila. Deratozator hned prijel a cely byt vystrikal a pouzil i dymovnici. Za dva dny jsem nasla 3mrtve stenice pod sedackou ale byla jsem postipana v loznici v posteli. Znamena to, ze mam stenici i v posteli a ty postrik přezily? A muzu v byte zametat nebo i to se nesmi. Dekuji za odpoved

Odpověď
Dobrý den,
poštípání týden po postřiku se může stát, neznamená to nutně, že by byl postřik neúčinný. Doporučuji vydržet pár dní. Mělo by to přestat. Štěnice budou hynout postupně v závislosti a tom, jak moc jsou zasažené. V každém případě je však nutno postřik po cca 3 týdnech zopakovat. Zametat určitě můžete.
R. Kaluža
Navrat z dovolene Alena Nováková 28.03.2022 10:01:00

Dobry den, zdravim z dovolene ve Spanelsku. Vcera jsem pri prvni noci v hotelu zjistila vyskyt stenic v pokoji(4 zive, krvi nasate v okoli luzka). Prestehovali nas do jineho pokoje ve stejnem hotelu, nase zavazadla jsme si prenesli bez jakekoliv deratizace. Prosim o radu, jak nejlepe postupovat pri navratu z dovolene, abych zabranila sireni a zavleceni stenic domu. Na letisti mne ma vyzvednou rodina autem, lze nejakym zpusobem zabranit riziku zavleceni do auta(prevleknout se, postrikat se nejakym volne prodejnym insekcidem? Jak nejlepe postupovat doma? Dekuji za odpoved, Novakova

Odpověď
Dobrý den,
Na letišti doporučuji zavazadla postříkat insekticidem na lezoucí hmyz (nejlépe na štěnice) a zabalit do igelitových pytlů a zavázat.
Po příjezdu domu byste měli veškeré oblečení ze zavazadel rovnou vyprat (neskladovat někde v bytě) a zavazadla okamžitě vystříkat insekticidem nebo taky vyprat (záleží na typu). R. Kaluža
Celkem 67 příspěvků